Prohledat tento blog

pondělí 20. března 2017

Quinoový salát s pečenou zeleninou

Dneska se chci podělit o svuj oblíbenej recept na salát, kterej se dá servírovat samostatně, ale hodí se i jako příloha k rybě nebo k masu.
Dělám ho z bulguru, kus-kusu a nebo quinoi. Recept bude na ten s quinoou, ale můžete zkusit i jiný "zrní".

Quinoa je dobrým zdrojem bílkovin, hořčíku, železa, vitamínu B2 a vlákniny. Jelikož je vybraná i jako vhodná strava pro člověka ve vesmíru, určitě bude dobrá i pro nás obyčejný pozemšťany.



Quinoový salát s pečenou zeleninou


půl hrnku quinoi
2 rajčata
1 lilek
1 cuketa
pár artyčoků nakládaných v oleji (můžete vynechat, nebo zaměnit třeba za olivy ...Babica style)
asi 10cm kousek okurky
hrst listové petržele
půlka citronu
sůl
pepř
olivový olej
lžíce rozmarýnu
mletá paprika
řimský kmín
fenykl (koření)

papriky na pečení
sůl

Quinou uvařte podle návodu, nezapomeňte ji předem pořádně propláchnout.

Na pečící plech dejte pečící papír a lžíci olivového oleje, na to na kostičky nakrájeného lilku a cukety, osolte, opepřete, okořeňte pepřem, paprikou, římskym kmínem a fenyklem, promíchejte a dejte píct na 220 stupňů asi na 15 minut, než budou kostičky upečený.

Zatím si do mísy nakrájejte čerstvá rajčata na malé kousky, držte se velikosti kostek lilku a cukety, stejně nakrájejte i okurku a artyčoky. Vhoďte dovnitř i nakrájenou petržel a rozmarýn. Na to vymačkejte půlku citronu a přidejte lžíci a dvě olivového oleje, uvidíte kolik už máte uvnitř oleje z artyčoků.

Když je quinoa uvařená a slitá, ještě horkou ji hoďte do mísy se zeleninou a pořádně promíchejte, aby do sebe vtáhla všechny chutě. Přihoďte opečené lilkovo cuketové kostičky, promíchejte, ochutnejte, dosolte, dokyselte a můžete podávat.

Já jsem salát podávala s pečenýma paprikama.

Papriky jsem vyskládala na pečící papír na sucho bez tuku a pekla na nejvyšší výkon, dokud se na nich neobjevily puchýřky ze všech stran. Pak jsem je jen osolila a podávala zakápnuté olivovým olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat