Tentokrát jsem se rozhodla přidat i žlutý hrách, který je bohatý na bílkoviny a vitamíny béčka. Výbornej je v indický kuchyni a nebo jako kaše. Je dost vydatnej, a proto mi přišlo, že dobře doplní květák, kterej obsahuje hlavně hodně vody a člověk by z polívky nebyl uplně nadlábnutej.
Květákovo hrachová polévka
půlka květáku150g suchého žlutého hrachu
saturejka
1 cibule
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
zeleninový vývar
lžíce oleje
pepř
sůl
Nejdřív je potřeba namočit hrách, stačí čtyři hodiny a pak ho vařit do změknutí se saturejkou, aby nebyl prdlavej.
Při krájení květáku si odložte 1 hrnek malých růžiček (velikost na polévkovou lžíci), zbytek květáku pokrájejte na podobně velké kousky.
Osmahněte cibulku na oleji, po 5 minutách k ní přidejte na hrubo nakrájený květák a česnek, opepřete, nastrouhejte dovnitř muškátový oříšek a zalijte vývarem. Podle potřeby osolte a vařte, než bude květák měkký a přidejte uvařený žlutý hrách.
Vedle si povařte květákové růžičky, které jste si dali bokem. Po pár minutách budou hotový. Vyvařenou vodu můžete popřípadě použít do polévky.
Polévku rozmixujte a poté do ní dejte uvařené růžičky.
![]() |
Někdo zmuchlal ubrus.. |
Žádné komentáře:
Okomentovat