Prohledat tento blog

neděle 19. dubna 2015

Špecle s lososem a smetanovou zeleninou

   

     Dneska jsem vybrala trošku těžší jídlo, protože venku je po létě zase zima během jednoho tejdne, a mě to láká pořádně se nadlábnout. Špecle si můžete buď vyrobit doma, jsou to vlastně takové vaječné těstoviny, nebo si je můžete koupit. Já sem skočila do Lídloše a musim je vychválit, chutnaly mi moc. Jeden balíček o půl kile je tak akorát pro dvě hodně hladový osoby zvyklý na pořádnou nálož, ale můžou vystačit i pro 4 decentní gurmety. Losos si kupte čerstvý, není potřeba kupovat mražený, když sou všude k dostání čerství, válka snad nehrozí (i když..) a chuťově je to prostě uplně jinde ta čerstvá ryba. Pak se ještě podíváme na zeleninu, použijem bílou část pórku, řapíkatej celer a kousek fenyklu, kterej dodá neočekávanou, ale super chuť.
     Každý víme, že k rybě a mořským plodům se nedává sýr. Tohle jídlo je ale těžká alternativa jinak lehké středomořské kuchyně, a když už přidáváme smetanu, tak ten parmezán tam sedí jak prdel na hrnec a já se toho vůbec nebojim. Vy to berte tak, že si ho tam prostě nedáte, pokud nechcete. A je to.

Pro tolik osob, kolik to sní:

500g špeclí
3 stonky řapíkatého celeru
bílá část jednoho většího pórku
třetina bulvy fenyklu
4 stroužky česneku
1dcl smetany (já měla sojovou)
300g čerstvého filete s kůží z lososa
(hrst strouhaného parmezánu)
sůl, pepř
olivový olej

     Nejdříve jsem si připravila všechny suroviny, aby pak mohlo všechno jít ráz na ráz. Nakrájejte si řapíkatý celer, pórek na půlkolečka, fenykl na tenký plátky, česnek na drobno a osoleného opepřeného lososa si hoďte na rozpálenou pánev opíct na pár minut nejdřív z té strany, kde je kůže, ona pak bude pěkně křupavá a dobrá a pak z druhé strany jen na chviličku. Těžko říct přesně na jak dlouho, to záleží na velikosti vašeho kusu a nechci nikoho mýlit. Zásadou je, že radši míň, než víc... Navíc pak chvíli při odpočinku dojde, tak žádnej strach, ale hlavně ho nevysušit, to by ste si tolik nepochutnali.
     Vedle si v hrnci opečte na oliváči celer, pórek a fenykl, pak přidejte česnek a podlejte troškou vína nebo vody, aby se vše chvilku dusilo, než to bude tak akorát na skus. V tu chvíli pak přidejte smetanu, osolte, opepřete a vypněte.
     V jiném hrnci si ve vroucí osolené vodě uvařte špecle. Sou za chvilku hotový, tak si je připravte pěkně čerstvý. Uzměte si z nich trošku vody do hrnečku, kdyby pak při promíchání se vším ostatním byl hotový produkt sušší, ať s tím můžete operovat.
     Nakonec smíchejte špecle s podušenou zeleninou ve smetaně, přidejte parmezán, trošku olivového oleje a popřípadě zmíněnou škrobovou vodu, ať máte pěknou omáčku, žádný suchý nudle, a nakonec opatrně vmíchejte lososa natrhaného na větší kousky. Kůži nevmíchávejte, nýbrž si jí snězte jen tak a moc hezky se hodí i na úpravu v konečné fázi.
     Servírujte s lístky řapíkatého celeru a fenyklu a navrchu je krásná i právě ta pokrájená lososí kůže.




Žádné komentáře:

Okomentovat