Prohledat tento blog

pátek 24. dubna 2015

Cizrnové karbanátky a několiko salátů

Vegetariánský talíř


     Středomořská kuchyně mě jen tak neopouští, spíš se mě drží jak pijavice, takže dneska si dovoluju poslat mezi lidi recept inspirovaný Řeckem, Španělskem a Itálií a neméně zahrádkou a sluníčkem.
     Recept se skládá z několika oddílů, protože tak to bude i na talíři, vedle sebe bude několik druhů salátků, přílohou jsou vařené brambory ve slupce s libečkem a jako hlavní dlabung budou sloužit výborné cizrnové placičky.

Cizrnové karbanátky s rýžovou moukou a petrželkou (4ks)

200g suché cizrny
1 vejce (není nutné)
Svazek petrželky
Lžička mletého římského kmínu
Půl lžičky uzené papriky
Sůl, pepř
100g rýžové mouky
Olivový olej

     Cizrnu si namočte den předem a uvařte v nesolené vodě do měkka (asi hodinu). Hotovou ji dejte do mixéru se všemi zbylými ingrediencemi se lžičkou olivového oleje, ale zatím bez mouky. Rozmixujte, přendejte do mísy a přisypte mouku a dobře promíchejte. Směs by měla být taková, aby z ní šly tvořit karbanátky, aniž by vám těsto zůstávalo na rukou, ale nesmí být moc suché a tvrdé. Tudíž s moukou opatrně, pokud je směs moc tekutá, mouku přidejte, pokud je příliš suchá, přidejte kapku vody. Jakmile máte těsto akorát, v rukou vytvarujte kuličky a následně placky ve velikosti menší dlaně.
     Placičky dejte aspoň na půl hoďky odpočinout do lednice a potom osmahněte na olivovém oleji na nepřilnavé pánvi asi 8 – 10 min na každé straně.

Salát z grilovaného lilku a cukety

1 lilek
2 cukety
Sůl, pepř
Olivový olej
Šťáva z půlky citronu

     Omytý lilek a cukety si nakrájejte na půl centimetrové plátky, dejte na vymazaný plech olivovým olejem, zvrchu opepřete a dejte píct na 200 stupňů na 10 až 15 minut na každé straně. Kontrolujte vzhled plátků, nejlepší jsou zlato-hnědé. V průběhu odebírám hotové plátky a nakonec zapnu gril, abych dosáhla rovnoměrného opečení.
     Mezitím si do mísy dejte šťávu z půlky citronu, 3 lžíce olivového oleje a jeden rozetřený česnek s dostatkem soli na všechnu zeleninu.
     Hotové ještě teplé plátky zeleniny promíchejte v míse s dresinkem a můžete je podávat ještě teplé, nebo vychlazené z lednice.

Fenyklový salát

Bulva fenyklu
Lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
Sůl

     Fenykl rozkrojte na půl a následně krájejte co nejtenčí plátky, ty pak smíchejte se zálivkou ze zbylých surovin.

Rajčatový salát s mátou

2 nakrájená rajčata na menší kousky
2 lžíce nasekané máty
Sůl, pepř
Olivový olej
Citronová šťáva


     Recept zřejmě netřeba. Smíchej.


Žádné komentáře:

Okomentovat