Prohledat tento blog

úterý 7. listopadu 2017

Nejrychlejší kari

Tenhle recept je strašně rychlej a jednoduchej, takže je u nás docela často využívanej jako základ, ale suroviny se různě lišej.

Základní suroviny jsou vždycky:

červená kari pasta
kokosové mléko
rybí omáčka
zelenina

...a často nějaký mořský plod (krevety, sépie, mušle) nebo tofu.

Pro mě jsou to suroviny, které doma nikdy nechybí, takže tenhle recept je prakticky taková časová nouzovka, ale ultra dobrá, trošku fancy a vždycky potěší. Ale na finanční nouzovky bych vymyslela určitě něco low-costovějšího.

Kari pasta obsahuje: skoro 30% sušeného čili, citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetkovou kůru, galangal a koření (koriandr, mletý kmín). To znamená, že tam asi neni nic, co by ste sami nepřidali, žádný dochucovadla, konzervanty a jiný produkty chemickýho průmyslu.

Kari pastu si samozřejmě můžete vyrobit doma, ale pak už to kari nebude nejrychlejší, protože by ste museli nakoupit suroviny, které pravděpodobně nemáte doma z běžného nákupu (galangal, citronová tráva). Ale když se do toho dáte, tak mým typem by bylo skladovat suroviny v mrazáku a kari pastu si udělat do zásoby.

Co se týče zeleniny, skoro vždy používám pórek a papriky, dneska jsem přidala brokolici a mrkev, někdy dávám cibuli, někdy lilek, cuketu a rajčátka, který ale teďka nejsou zrovna v sezóně. Dá se přidat i hrášek, kukuřice nebo luštěniny. Občas tam nastrouhám navíc trošku zázvoru a česneku.

Jako bílkovina mi často poslouží mořské plody nebo tofu, masožroutovi by mohlo skvěle vyhovovat kuře, asi bych si zvolila stehenní řízky na kousky, ty jsou šťavnatý, ale taky rychle hotový. Nakonec by se dala použít i nějaká bílá pevná rybka, ale to jsem osobně nezkoušela.

pro 3-4 osoby, podle hladíku

Dnešní recept na super rychlé kari se zeleninou a malými sépiemi

lžíce červené kari pasty
400g mražených malých sépií
půl plechovky kokosového mléka
půl pórku
červená paprika
mrkev
pár růžiček brokolice

V hrnci si rozmíchám kari pastu s trochou vody do hladka a přidám sépie, pokud mám mražené, počkám až rozmrznou a přidám všechnu zeleninu kromě brokolice (popř. rajčete, nebo jiný zelči, která je rychle vařená), pórek a papriku krájím na větší kousky, jsou rychle hotový, mrkev na půl kolečka a zaliju kokosovým mlékem. Nechám vařit asi 5 minut a přidám brokolici na růžičky. Nechám vařit tak dvě minutky, aby byla brokolice na skus a je to hotový.

Podávám buď s rýží jako dnes, nebo s rýžovými nudlemi. Dřív jsem si na každé kari sypala tunu koriandru, ale nakonec musím říct, že líp si ho vychutnám bez něj a koriandr prdnu všude jinde :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat