Cantuccini jsou tradiční voňavé toskánské sušenky. Můžou se hodit i jen tak do zásoby, vydrží hodně dlouho, protože v nich není žádný tuk, pak je můžete vytasit pro nečekanou návštěvu a nebo je mít pro sebe jako sušenky ke kávě. Klasicky se tyhle poněkud tvrdší sušenky máčí do dezertního vína, ale výborný jsou i namočený v kávě nebo v čaji.
Cantuccini
250g hladké mouky (já jsem dala špaldovou)2 celá vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
120g moučkového cukru
špetka soli
kůra z jednoho citronu
malej paňák likéru (já jsem použila ořechovej, může být amaretto a cokoliv jinýho)
150g mandlí
špetka soli
Do mísy si prosejte mouku s kypřícím práškem, přidejte sůl a cukry. Do toho vyklepněte vejce a vlijte paňáka likéru a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vše prohněťte nejdříve vařečkou a pak rukama, když je těsto pěkně promísené, dejte si ho na pomoučený vál, přidejte mandle a prohněťte na válu. Rozdělte na 2 válečky a ty dejte píct na plechu s pečícím papírem na 180 stupňů na 25-30 minut. Před pečením je potřete vodou, povrch bude pak pěkně zlatý.
Válečky pak vyndejte, troubu ztlumte na 130 stupňů a rozkrájejte je na 1,5 cm silné sušenky, které rozkládejte na plech a dejte do trouby dosušit asi na 15 minut.
A hlavně nezapomeňte v receptu na mandle.
![]() |
upečené válečky |
![]() |
rozkrájejte na 1,5 cm sušenky ...tyhle jsou s mandlemi |
![]() |
...tohle jsou ty bez mandlí |
![]() |
vynikající namočené v kávě |
Žádné komentáře:
Okomentovat