Prohledat tento blog

úterý 8. října 2013

Domácí žloutkové věnečky

     Česká klasika, kterou má každý rád, ale doma si jí vytvoří málokdo. Není to ale zas tak těžký, já musim ještě vychytat krém, kterej jsem měla malinko tekutější, ale první pokus mě mile překvapil. Ještě milejc ale překvapil rodiče, který do sebe nasoukali každej po třech kouscích a ještě vylízali talíř. Totiž věnečky nám chutnaj i z cukrárny, ale představte si, jak můžou asi chutnat z kvalitních surovin a připravované s láskou.


Žloutkové věnečky

10ks
na těsto:
120g hladké mouky
1,5dcl vody
50ml slunečnicového oleje
3vejce
špetka soli

     Do kastrolu vlejte vodu s olejem, vsypte sůl a přiveďte vše k varu. Pak přidáte mouku a mícháte, dokud se nezačne odpalovat od stěn a sejmete z plotny. Občas směs promíchávejte a nechte ji zchladit. Potom přimíchávejte jedno vejce po druhém, neni to sranda, ale s trochou trpělivosti nakonec vytvoříte tahavé těsto.
     Troubu si předehřejte na 180 stupňů a na plech s pečícím papírem tvarujte cukrářským pytlíkem věnečky (kolečka). Pečte asi 35 minut, troubu neotvírejte a pak nechte věnečky trochu zchladnout a nakonec je rozřízněte podélně napůl.

na náplň:
100g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
40g hladké mouky
6 žloutků z velkých vajec
450ml mléka
250ml smetany ke šlehání

     Žloutky s cukrem dejte do hrnce, pořádně utřete a promíchejte s moukou, v mikrovlnce nebo na sporáku si ohřejte mléko a přilijte ho k vaječné směsi. Stále míchejte a přiveďte k varu a nechte krém zhoustnout. Potom ho nechte zchladnout a nakonec ho spojte s ušlehanou šlehačkou.
     Krémem naplňte věnečky a

na polevu:
1 lžíce rumu
150g cukru
2 lžíce horkého mléka

     Přísady pořádně rozmíchejte a přelijte jí věnečky.
     V tuto chvíli už se můžete ládovat, čerstvé jsou nejlepší, dobrou chuť.



   
   

Žádné komentáře:

Okomentovat