Prohledat tento blog

pondělí 11. června 2012

Nejlepší bezmasý recept na léto


     Někdo masu holduje víc, někdo míň a někdo vůbec. Ať už jste na tom jakkoliv, musíte vyzkoušet nejlepší bezmasou pecku! Existuje v různých verzích, ale vždycky je to vynikající. Mluvím o zapečeném lilku, který se vcelku jednoduše zapeče s rajčaty a sýrem. Nevím, odkud přesně recept pochází, ale jako původní se zdají dvě verze. Jedna je italská (melanzane alla parmigiana) s mozarellou a parmazánem, a druhá balkánská s fetou a sušenými bylinkami. Nechci vypadat jako Babica, ale protože jsem byla nenasytná a chtěla jsem intenzivní chuť, spojila jsem tyto dva nejpůvodnější recepty, co jsem našla a vytvořila si svůj italsko-balkánský lilek a výsledek byl tak úžasnej, že se dostane až k vám.

Balkánsko-italský zapečený lilek s rajčaty

Pro 4 osoby:
2 lilky
3 velká masitá rajčata (nezralá=nedobrá)
5 stroužků česneku (českého postačí 3 až 4)
100g fety
150g parmazánu
Sušené bylinky dle preference (př. bazalka, oregano, tymián, saturejka)
Čerstvá bazalka (asi hrst)
Sůl, pepř

Na sugo (rajčatovou omáčku):
1 konzerva italských rajčat loupaných
1 cibule
2 stroužky česneku
Špetka soli, pepře a cukru
Olivový olej
Je-li někdo netrpělivý až líný, koupí si hotovou rajčatovou omáčku kvalitního typu a nikomu to neřiká.

     Nejdříve nakrájíme lilek na asi centimetrové plátky, osolíme z obou stran a dáme vypotit na ubrousek či papírovou útěrku (tím se lilek zbavuje hořkosti). Mezitím si připravíme omáčku tak, že na olivový olej hodíme cibulku nadrobno, necháme zesklovatět, přidáme česnek na plátky a ani ne za minutku na to přidáme rajčata, která podle chuti osolíme, opepříme a dosladíme.
Osušíme zpocený lilek a začneme grilovat. Říkám grilovat, protože je to beztučný způsob, ale klasicky se plátky smaží na olivovém oleji. Já jsem použila pánev s nepřilnavým povrchem a tak jsem olej mohla úplně vynechat. Všechny plátky opečeme vybraným způsobem z obou stran dozlatova.

     Do zapékací mísy budeme vrstvit takto: spodek pekáče vyplníme připraveným nebo koupeným sugem, na to naskládáme vrstvu lilkových plátků, na ně rajčatové plátky (asi půl až 1 cm široké), osolíme, opepříme, poházíme natrhanou čerstvou bazalkou a plátky česneku, navrch naskládáme fetu a nastrouháme parmazán a to zasypeme sušenými bylinkami. Další vrstva začíná opět sugem, pokračují lilky a tak dále pořád stejně. Když nám dojde zelenina, končíme poslední vrstvou, kde jsou sýry s bylinkami.

     Pečeme na 180° v předehřáté troubě 25 až 35 minut podle výšky v zapékací misce. Navrchu se dozlatova zapeče vrstva sýrů, všechno voní a vypadá pečené? Pak je to pečené a je třeba pokrm vyndat.

     Takto připravený lilek je vynikající jen tak s pečivem a zeleným salátkem. Myslím, že je to skvělé letní jídlo, takže čím víc z nás si ho připraví, tím víc přijde sluníčka J


Navštivte i moje stránky na facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat