Zanedlouho nám končí chřestová sezóna a tak snad stihnete
vyzkoušet můj vlastní chřestový recepis. Já jsem si koupila kilo bílého chřestu
s tím, že během týdne vymyslím, co s ním. Nakonec jsem neměla na nic
čas, ale nechtěla jsem se jen tak odbýt, tak jsem si vymyslela velmi rychlý
chřestový koláč, který chutnal celé rodině i druhý den zastudena, a to i tátovi, který
zeleninu ani nepovažuje za jídlo.
Na plech velikosti 40x25cm (rodinná velikost) potřebujeme:
4 vejce na těsto + 4 vejce k zapečení navrch
2 tvarohy (použila jsem polotučné)
1 listové těsto
1kg bílého chřestu
Dvě hrsti strouhaného parmazánu (použila jsem Gran Moravia)
Muškátový oříšek
Sůl, pepř
Troubu si předehřejeme na 170°C. Nejdříve jsem si připravila
listové těsto, které jsem rozválela tak, aby se akorát vešlo do pekáče až po
okraje, kde jsem ho přimáčkla vidličkou jednak proto, aby drželo, a pak taky z estetického
hlediska.
Chřest oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme dřevnaté
části, které nejsou příliš chutné (můžeme z nich tvořit krémy a polévky,
nemusíme jimi vůbec plýtvat). Stonky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme
asi 5 minut tak, aby chřest nebyl ještě úplně vařený). Poté vyjmeme, zchladíme
a dáme stranou.
Rozdělíme žloutky od bílků, vyšleháme bílky s trochou soli
a v druhé míse žloutky s tvarohem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Nakonec do směsi se žloutky vmícháme čerstvě nastrouhaný parmazán. Do směsi
vmícháme třetinu bílků, snažíme se opatrně, aby se zcela směsi promísily, potom
vmícháme i zbytek bílků tak, že směs překládáme odspoda nahoru, nemícháme,
musíme jen lehce nadzvedat, abychom neztratili vzduch (pak by koláč nebyl tak
kyprý, nemusel by být špatný, ale už by nebyl podle mě…)
Listové těsto jsem mezitím vložila asi na 3 minutky do
rozpálené trouby, aby bylo trochu pečené, čímž zabráním tomu, aby bylo později
dole prosáklé a jakoby nedopečené.
Do pekáče na zčásti upečené těsto poté vlijeme připravenou
směs, urovnáme a navrch naskládáme chřestové stonky tak, jak se nám líbí. Asi
by nebylo nejvhodnější naskládat je všechny na sebe doprostřed ve tvaru pyramidy,
ale podle citu. Já jsem zvolila jednoduchou variantu, kdy jsem je vyskládala ve
dvou řadách naproti sobě hlavičkami doprostřed. Koláč se peče 35 až 40 minut.
Pár minut před koncem pečení jsem ještě do každého rohu
rozbila celé vejce, které je pak na koláči krásnou ozdobou a pokud se malinko
navrch osolí, stane se ozdobou krásnou i chutnou.
Ke koláči jsem připravila pár salátových listů s medovo-hořčičným
dresinkem. Dresink pro čtyři osoby se vyrobí tak, že do misky dáme podle
množství salátu 1lžičku medu, 1 lžičku nejlépe dijonské hořčice, šťávu z půlky
citronu a 2 lžíce olivového oleje, osolíme, opepříme a dobře prošleháme.
Přičemž já dresinky připravuji v uzavíratelné sklenici, kde pak všechno
několikrát prošeřuju, takže se vše bezvadně propojí, mohu si pak dresinku
připravit i víc a uchovávat v lednici. Před použitím pak opět šejkuju a je
to.
Žádné komentáře:
Okomentovat