Prohledat tento blog

neděle 28. ledna 2018

Jáhlový pizza-koláč

Jak už jsem psala u receptu na jáhelník, jáhly jsou zdravý a dobrý a jsou naší lokální obilninou, takže mi přijde fajn, snažit se je trošku víc využívat. Docela pěkný čtení o jáhlech jsem našla tady.


Jáhlový pizza-koláč se zeleninou a domácím veganským sýrem

Půl většího hrnku jáhel
Sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka, oregano)
2 stroužky česneku
Půlka červené papriky
3 rajčata
200g mraženého listového špenátu
půlka malé cibule
1 menší červená cibule
Sůl a pepř
Nepovinná Sriratcha
Malá sklenička domácí sýrové omáčky, recept najdete zde. Můžete použít i sýr, asi bych zvolila mozzarellu a parmezán, aby se zachoval pizzový přístup.

Nejdřív si dejte vařit jáhly do dvojnásobného množství osolené vody se všemi sušenými bylinkami a na jemno nasekaným česnekem. Vařte pod pokličkou do té doby, než budou mít jáhly kašovitou konzistenci, tzn. asi 40 minut. Pokud se vám vyvaří všechna voda, po trošce jí dolijte.

Mezitím, co se jáhly vaří, připravte si dušený špenátek. Poduste cibuli a přidejte k ní mražený špenát a nechte ho na pánvičce jen rozmrazit, nemusíte ho dusit, bude se pak píct.

Hotové jáhly dejte do oliváčem vymazané formy na koláč, pěkně je rozetřete a utemujte, aby vám vytvořily jakoby pizza těsto. Na to dejte kolečka rajčat, proužky papky, špenát, červenou cibuli a sýrovou omáčku, lehce osolte a pokud máte rádi pálivý, na koláč dejte sriratchu nebo třeba čili podle chuti.

Dejte péct na nejvyšší možný stupeň na 25-30 minut, aby se zelenina pěkně opekla.







Žádné komentáře:

Okomentovat