Prohledat tento blog

čtvrtek 23. října 2014

Raw kuličky plný energie

     Docela dost mě začlo bavit raw, ne že bych se chtěla stát vitariánem, ale některý raw jídla a obzvlášť dezerty jsou strašně dobrý a určitě nezaškodí zařadit je občas do svýho jídelníčku. Naposled jsem měla ve vegetariánský restauraci Maitrea vynikající čokoládovo fíkový raw dort a dneska jsem se rozhodla udělat si jeden raw dezertík sama. Jednodušší už to ani nemůže bejt, tak se jukněte na recept:

Raw kuličky (u mě 17 kousků)

1,5 hrnku oříšků (dala jsem kešu natural a neloupané mandle)
1 hrnek datlí
2 lžíce raw kakaa
2 lžíce chia semínek

     Všechno dejte do mixéru, pořádně to rozkutrujte na "strouhanku" a pak jen nabírejte do rukou, splácněte a nakonec vytvarujte kuličky. 
     Můžete použít jiný oříšky, můžete tam přidat klidně konopný semínka, nebo třeba skořici, zkrátka si to můžete upravit podle sebe, můžete přidat i kokosový olej, záleží, co máte rádi. Každopádně jsou to strašně chutný kuličky, který jsou krásně sytý, plný prospěšnejch látek a nemůsíte se po nich cejtit jako mlsající hříšníci.



     Co se týče obsahu, tak jsem okopčila na různejch stránkách pár informací, aby si byl každej jistej, že tenhle dezert je bomba.

Kešu

Kešu ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.

Mandle

Mandle kromě nenasycených kyselin obsahují vlákninu, vitaminy B a E, nepostradatelné antioxidanty chránící před civilizačními chorobami a důležité minerály. Na prvním místě stojí hořčík, který nám pomáhá udržovat zdravé vlasy, pokožku a nehty, posiluje nervy a mírní křeče. Hned v závěsu najdeme vápník (jehož význam pro pevné kosti a zuby je víc než zřejmý), ale také železo, fosfor, draslík, zinek, mangan a měď.

Datle

Díky vysokému obsahu sacharidů patří datle mezi ovoce s nejvyšším množstvím energie. Z čerstvých datlí můžeme získat kolem 190 kcal (790 kJ). U sušených plodů šplhá energetická hodnota až k 325 kcal, resp. 1360 kJ na 100 g. Datle, zvláště pak v sušeném stavu, jsou bohatým zdrojem vlákniny. Bílkovin a tuků obsahují malé množství. Datle jsou výborným zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, železa, selenu, mědi a manganu. Z vitamínů převažují vitamíny řady B. 

Raw kakao

Nepražené kakao je jedna z nejkomplexnějších potravin na světě, řadí se k tzv. superpotravinám "superfoods". Nepražené kakaové boby obsahují významné množství hořčíku a organické síry, a 2x více antioxidantů než červené víno či zelený čaj. Množství antioxidantů je klasifikováno tzv. ORAC jednotkami - nepražené kakao jich obsahuje více než 500, proto se řadí do skupiny tzv. superpotravin "superfoods". Obsahují také vysoké množství draslíku, vápníku, sodíku a rovněž antioxidanty, ze kterých 10% tvoří flavonoidy. Obsahuje rovněž mnoho přírodních složek jako serotonin - proti stresu, triptofan - proti depresi, anandamid (známý jako "chemikálie štěstí") a dopamin.Kakaové boby též obsahují kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdravé srdce a způsobují zvýšení hladiny HDL ("dobrého") cholesterolu. Tyto zdraví prospěšné vlastnosti se však nachází pouze v nepražených kakaových bobech - pražením se ničí.

Chia semínka

jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.
Chia semínka mají:
  • více omega-3 než losos
  • více antioxidantů než čerstvé borůvky
  • více vlákniny než ovesné vločky
  • více vápníku než mléko
  • více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko


1 komentář: