Prohledat tento blog

středa 4. července 2012

Polentový koláč s mangoldem a sýrem

     Slané koláče a quiche známe všichni ve sto variantách, ale mě v jednom časopise zaujal koláč, kde místo těsta na spodek byla použita polenta, pro kterou jsem ještě v kuchyni nenašla přílišné využití, ačkoliv pěkně upečená s parmezánem mi moc chutnala. Kdo ještě neochutnal, tak jde o kukuřičnou kaši. Polenta se vaří ve slané vodě nebo v mléce a buď se podává jen takto a nebo s mírnými úpravami. Nejznámnější je pak úprava, kdy se do polenty vmíchá strouhaný parmezán, někdy i s vejcem a po vystydnutí na plechu, se vykrajují tvary a ty se následně smaží na olivovém oleji. Podává se k bílému masu, nebo k rybám. Ale recept, kterým jsem se inspirovala já, použil polentu tak originálně, že vám to musim sdělit:

Polentový koláč s mangoldem a sýrem


300ml mléka
3/4 hrnku polenty
30g másla
olivový olej
šalotka nebo jarní cibulka
1 stroužek česneku
15g parmezánu
čerstvý mangold nebo špenát
6 vajec + 100ml mléka
100 g výrazného sýru

     Troubu si předehřejte na 180°C a máslem vytřete dortovou formu o průměru 26cm, pokud máte větší, přidejte suroviny, nebo pečte kratší dobu, pokud máte menší, udělejte opak. Já jsem vyložila dno i strany pečícím papírem.

     V hrnci připravíme polentu. Do hrnce nalijeme 300ml vody a 300ml mléka, přivedeme k varu. Polenta se přisypává postupně za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Na nízkém plameni vaříme polentu ještě asi 5 minut podle návodu. Potom vypneme a do polenty vmícháme máslo a parmezán, osolíme a opepříme. Ochutnáme, dochutíme. 

     Mezitím nebo potom, co jsme dodělali polentu, dáme si na pánvičku 2 lžíce olivového oleje a asi 4 jarní cibulky nakrájené na kolečka. Necháme pěkně osmahnout asi po dobu 5 minut. Nakonec přidáme česnek pokrájený na drobno. Cibulku s česnekem potom vmícháme do polenty a tu přendáme do vymazané formy.

     Na polentu rozložíme mangold nebo špenát (dávám mangold, když sem si ho vypěstovala). Vajíčka se vyšlehají s mlékem, osolí a nalijí na koláč. Uplně navrch se pak rozloží sýr výrazné chuti. Já jsem použila sýr s modrou plísní Roquefort, ale za vhodný považuji i jakýkoliv kozí sýr nebo váš oblíbený sýr, který má ostřejší chuť. Koláč se peče asi půl hodiny až 40 minut.


     Koláč jsem podávala s dubovým salátem s hořčičným dresinkem a byla sem nadšená, jak je dobrý. Pokud máte rádi slané koláče, nebo omelety a lehčí jídla, určitě se nezklamete. Koláč je výborný i studený a proto bych ho volila i jako vhodný pokrm na pikniky.


Navštivte i moje stránky na facebooku.

1 komentář: