Návod na dlouhý život
Dnes už mnoho
Řeků nakupuje v supermarketech zboží buhví odkud, cpou se kebabem a taky
přibírají na váze a rychle se u nich zvyšují rizika civilizačních chorob.
Já chci ale
mluvit o tzv. krétské dietě prověřené tisíci let. Je to kuchyně lidí
z venkovských oblastí, kuchyně míst nezasažených turistickým ruchem, tudíž
se přesuneme i v čase o pár desítek let zpět, protože takových míst po
celém Řecku a na Krétě zůstalo jen málo.
V jedné
srovnávací studii, která začala v šedesátých letech, sledovali zdravotní
stav 700 Kréťanů a porovnávali jejich zdraví s lidmi z jiných zemí.
Kréťané vykazovali nejmenší procento úmrtí zaviněných infarktem nebo rakovinou.
Tato studie také přišla na to, že Kréťané žijí ze sledovaných národů nejdéle.
Čím to? Olivový
olej, obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce a v malé míře sýr a vejce,
ryby, červené víno a maso téměř jen na svátky. V době studie bylo ale také
běžné, že Kréťan ušel 13km denně. Dnes je to jen 2km v průměru. Dieta (ve
smyslu způsobu stravování) se zakládá na přirozené tradiční a místní produkci.
Důležitou roli hrají tradice a zvyky. Když jsem zmínila červené víno, Kréťan ho
nepije nikdy sám. U jídla je běžné sejít se s celou rodinou a dlouze
konverzovat a užívat si po celém dni společnost druhých.
Krétské stravovací zvyky:
·
Více tuku
– ne však živočišného, ten se téměř nevyužívá, ale používá se hodně panenského
olivového oleje
·
Málo masa
– maso má význam až při svátcích a rituálech
·
Značné
množství celozrnného pečiva – Kréťan jí více chleba, než Američan, ale méně
než Ital, chléb se jí celozrnný, bílý pouze výjimečně, např. o Vánocích
·
Velké
množství ovoce, zeleniny a luštěnin – luštěniny nesmí na stole chybět déle
než 2 až 3 dny. Sbírají se také místní horské bylinky a divoké salátové listy,
u kterých je nám nejblíže rukola
·
K jídlu
víno – jedna až dvě skleničky červeného vína, zvyk se předává i dětem
poměrně brzy
Jak se vaří na Krétě?
Krétské vaření je
jednoduché a prosté, každá ingredience má svou vlastní chuť, kterou nesmí
přebýt chuť jiná, chutě se nepřekrývají. Hospodyňky nikdy neváží a nepočítají
suroviny.
Olivový olej
Pokud se chcete
inspirovat touto kuchyní, která vede k dlouhověku, přestaňte nakupovat
výrobky (jak říkám „výrobky chemického průmyslu“), ale sáhněte radši po
skutečných potravinách, které nejlépe nemají na obalu štítek se složením.
Ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, ryby, celozrnný chléb, ale hlavně dobrý
olivový olej a vše zapijte sklenkou červeného vína s lidmi, které máte
rádi. Krétské vaření pak hledejte ve vlastním myšlení a přibližte se více Zemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat