Jednou jsem k narozeninám dostala gigantický množství
lososa, protože ho mám moc ráda. Nikdy bych mu neudělala to, že bych ho
zmrazila, takže jsem si kus namarinovala na losos gravlax, což je skandinávský
způsob přípravy lososa, který se zasype solí, cukrem a koprem a často se i
pomazává vodkou. Neupravuje se nijak tepelně. Podává se k němu klasicky hořčičná omáčka, já jsem si ho
ale dala se zakysanou smetanou se solí, protože jsem na to měla chuť a můžu to
doporučit dál.
Pro několik osob:
220g cukru krupice
110g soli
2 lžíce vodky
Pepř, bylinky
Lososa potřeme vodkou a zasypeme cukrem, solí a
bylinkama. Klasickou bylinkou je kopr, ale můžete zkusit i petrželku nebo další
bylinky podle toho, na co máte chuť. Když mám chuť na lososa s bazalkou a
kopr nejim, tak si ho tam nedám :-D
Uložte pak
zasypaný filet v uzavřené míse nebo pod alobalem do lednice a nechte ho
tam marinovat minimálně 2 dny. Před podáváním filet očistěte a pak ho krájejte
ostrým nožem na tenounké plátky. Podávejte na bílém pečivu, jak chcete. Švéd by
přidal hořčičnou omáčku, já zakysanku, ale někdo třeba kaparovou omáčku, nebo
jen kopr.
Takhle připravený
losos má asi nejblíž uzenému lososovi, takže podle toho mu můžete přizpůsobit
chutě a přípravu.
Žádné komentáře:
Okomentovat