Počasí si s námi hraje jako kočka s myší, ale na
grilovačky to stačí. Protože griluju hrozně ráda, připravila jsem dva recepty,
které jsou chutné a zábavné, takové jako se na grilování hodí, prostě cool.
Řecké souvlaki v arabském chlebu
Přímo v Aténách můžeme souvlaki najít pod pojmem
kalamaki. V Řecku se dá souvlaki, mleté maso na špejly, ochutnat v mnoho
variantách. Používá se maso jehněčí,
hovězí, kuřecí, někdy i vepřové a rybí. Podává se v pita chlebu, nebo s pečenými
bramborami a pro turisty samozřejmě všelijak. Každý používá na souvlaki jinou
směs koření a já jsem se snažila vytvořit směs, jak mi chutná nejvíc a nejvíc
mi připomíná prázdniny v Řecku.
600g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí nebo směs)
Čerstvé nebo sušené bylinky: tymián, rozmarýn, petrželka
Mleté koření: skořice, hřebíček, římský kmín, sůl, pepř
Olivový olej
Citronová kůra nastrouhaná
Harisa (ostrá arabská pasta z paprik)
Olivový olej
Mleté maso, ochutíme všemi ingrediencemi a dobře promícháme,
silnější povahy ochutnají, zda se trefili přesně do své chuti a ostatní se
spoléhají na své trénované oko a čich. Důležité je, aby bylo maso výrazně
ochucené, voňavé a na chuť lahodné.
Peče se na špejlích ve tvaru úzkých válečků o průměru 3 až 4
cm. Já jsem použila maso hovězí a po každé straně stačilo 5 minut, ale znáte
to, záleží na síle ohně, nebo na žhavosti uhlí, druhu masa a velikosti válečků,
takže tady si každý odhadne sám.
Na opečený arabský chléb jsem potom dala hrst rukoly, kterou
jsem ochutila citronovou šťávou a olivovým olejem, na to jsem položila váleček
z mletého masa, rajčátka na úzké měsíčky a čerstvou cibulku. Vše jsem
dokončila 2 lžícemi řeckého jogurtu (lze nahradit smícháním kysané smetany a
bílého jogurtu) s petrželkou. Je možné ještě pokapat citronovou šťávou a
popepřit.
Mně se na celém tomhle jídle nejvíce líbí to, že člověk jen neshodí maso z grilu na talíř s chlebem, ale může být trochu kreativní, vymyslet si svojí směs koření, použít různé druhy zeleniny a dresinků a po ugrilování masa vytvořit ze všeho komplexní jídlo, které chutná jako z dovolené.
Kuskus s černými olivami a sušenými rajčaty
Kuskus je příloha, která se používá právě v Řecku, ale
hlavně také v severní Africe. Kuskus mám moc ráda a inspirovaná vůní
Maroka, kde jsem nikdy nebyla, ale snažím si to občas představit, jsem si
vytvořila tenhle recept:
Na 4 porce potřebujeme:
250g kuskusu
200g černých oliv
50 – 100g rozinek (nebo sušených černých oliv)
100g sušených rajčat
2 čerstvá rajčata
1 stroužek česneku
Citronová šťáva
Olivový olej
Sušená bazalka
Čerstvá máta
Sůl a pepř
Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Většinou se prostě
zalije horkou vodou, přidá se sůl a lžička olivového oleje. My přidáme rovnou i
rozinky, aby se trochu nabobtnaly. Já osobně jsem měla zrovna 2 druhy sušených
černých oliv z trhu a posloužili skvěle místo rozinek. Kuskus má být pěkně
sypký a křehký, toho docílíme tím, že ho budeme v době chladnutí průběžně
promíchávat nebo spíše čechrat vidličkou. Do kuskusu pak prolisujeme stroužek
česneku, nakrájíme do něj nadrobno olivy, sušená rajčata, čerstvá rajčata
zbavená tekutých vnitřků se semínky, zakápneme citronovou šťávou z půlky většího
citronu, smícháme s 2 lžičkami olivového oleje a dochutíme sušenou
bazalkou, solí a pepřem. Až kuskus vychladne, vmícháme i nasekanou čerstvou mátu.
Takhle připravený kuskus je velmi dobrou přílohou k pečenému
masu i zelenině a vhodný je právě i ke grilování nebo na pikniky, protože se
nejí teplý.
Doufám, že budou recepty někoho z vás inspirovat a něco
podobného si zkusíte sami.
Žádné komentáře:
Okomentovat