Seitan je rostlinná bílkovina, čistý pšeničný lepek. Je lehce stravitelný a upravuje se jako maso. Jen si ho musí odpustit lidi, kteří nesnesou lepek.
Kedlubna je bojovník proti rakovině, pomáhá s trávením, působí proti stresu a je bohatá na řadu vitamínů a minerálů jako každá zelča.
Kedlubnové zelí
3 velké kedlubny2 cibule
sůl a pepř
drcený kmín
3 lžíce vinného octa
Do hrnce si dejte cibulku na drobno, nechte jí trošku ožehnout, to dodá chuť, buďte trpělivý. Mezitím si ale krásně stihnete oloupat a nastrouhat kedlubny na hrubém struhadle. Dejte je do mísy a osolte, kedlubna po nějakých pěti minutách pustí spoustu vody, tu slijte a vyždímanou kedlubnu přidejte k cibuli, když jí máte zlato-hnědou. Opepřete, okmínujte a ochutnejte, jestli je třeba dosolit. Po dvaceti minutách dušení pod pokličkou je kedlubna měkká, já bych jí dýl nedělala, aby nebyla rozdušená na pyré. Okyselte podle chuti a je hotovo.
Pečený seitan na způsob výpečků
200g seitanuMalá cibule
Stroužek česneku
dvě lžíce sojové omáčky
pepř
půl lžičky drceného kmínu
půl lžičky mleté sladké papriky
půl lžičky majoránky
V pekáčku smíchejte kousky seitanu, větší kousky cibule, plátky česneku, koření a sojovku a dejte píct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
K tomu si uvařte těstovinky, noky, nebo třeba halušky, všechno to smíchejte a šmákněte si jak já :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat