Prohledat tento blog

pondělí 13. listopadu 2017

Dýňová polévka s červenou čočkou a quinoou

Na podzim všichni vaříme dýňové polívky, já nejsem výjimka, takže vám ukážu recept na tu mojí, která je se zavářkou z quinoi a vaří se s červenou čočkou, aby mohla sloužit jako komplexní hlavní jídlo, které máte za chvilku hotové.

Dýně hokaido obsahuje hodně beta karotenu a vitamíny skupiny B, obsahuje taky vápník, železo a velký podíl draslíku, který v kombinaci se sodíkem snižuje krevní tlak a je přírodní diuretikum.
Quinoa, bezlepková pseudoobilovina, je zdrojem kvalitních bílkovin, je to superpotravina a je superzdravá, já jsem se o ní již zmiňovala tady.
Červená čočka dodá zase dostatek bílkovin, vlákninu, železo a další minerální látky.


Recept na dýňovou polévku

jedna menší dýně hokaido
půl hrnku červené čočky
půl hrnku quinoi v suchém stavu
jedna mrkev
jedna cibule
4 stroužky česneku
kousek zázvoru
půl konzervy kokosového mléka
mleté chilli
sůl a pepř
lžíce koření garam masala
lžíce řepkového oleje

Quinou si uvařte bokem buď předem nebo na další plotýnce a slijte.
Do kastrolu na olej hoďte cibuli na hrubo, nechte zesklovatět, přidejte mrkev a dýni na větší kostky, stejně budete mixovat v závěru. Přihoďte do hrnce nakrájený česnek a zázvor, okořeňte pepřem, chilli a kořením garam masala, promíchejte a zalijte vodou, tak aby byla dýně pokrytá, do toho vsypte červenou čočku a vlijte kokosové mléko, osolte a nechte vařit asi 15 minut.
Poté polévku rozmixujte, do hotové přidejte vařenou quinou a můžete podávat.



Žádné komentáře:

Okomentovat