Prohledat tento blog

pondělí 3. dubna 2017

Zdravý talíř dobrot s sebou

Dnešní recept je specifický v tom, že se jedná spíš o složeninu různých jídel, co se k sobě hodí na jednom talíři. Kombinovat můžete i jinak, něco vynechat, nebo přidat, atd. Já jsem si chtěla připravit komplexní nutričně vyváženej oběd do práce s tim, že odpoledne jsem se chystala na svojí běžeckou hodinku. Nicméně příště bych si asi ubrala jednu půlku batátu. Ačkoliv jídlo nemělo moc kalorií, bylo prostě moc velký i na muj žaludek, což je co říct. Byla to ale obrovská dobrota, o kterou se musim podělit.



Pečený batát

1 batát
sůl

Batát pořádně omyjte a nechte na něm slupku. Propíchejte ho na několika místech nožem nebo vidličkou a dejte píct na 40 minut ba 220 stupňů. Podávejte podélně rozkrojené, osolené a přelité čímkoliv, co vám chutná.

Batáty jsou plný vitamínů, hlavně áčka, antioxidantů a jsou chudý na kalorie, takže super volba pro notorický dietáře. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, než u normálních brambor, ale já je řadim spíš mezi zeleninu, než mezi brambory a je cena vcelku normální.


Mexické černé fazole s římským kmínem

půl hrnku suchých černých fazolí
menší cibule pokrájená na drobno
1 stroužek česneku
saturejka nebo majoránka
1 lžička římského kmínu
sůl a pepř

Fazole si namočte minimálně na 12 hodin, lépe na 24, tak se víc vyplavěj prdivý látky a nebudete je vařit věky. Do hrnce dejte čistou studenou vodu a s majoránkou, nebo saturejkou vařte fazole do měkka, tj. asi hoďka a čtvrt. Tyhle fazole jsou lepší opravdu měkký, než na skus.


Hotový fazole pak hoďte na orestovanou cibulku s česnekem a římským kmínem, osolte, opepřete a nechte spolu podusit 15 minut, pak to vemte lehce šťouchadlem na brambory, aby byla mezi fazolema taková fazolová pasta, budou trošku jako kaše.

Můžete pak potunit třeba limetkovou šťávou, koriandrem a rajčátkama, já jsem zůstala u základní varianty.

Samozřejmě se vyplatí dělat fazole minimálně z dvojité dávky a zahorka si je dát do malejch zavařovaček a pak si je můžete vytáhnout z ledničky kdykoliv, když máte chuť. Hoděj se do wrapů, na toast s avokádem a tak.

O černých fazolích jsem psala už tady u receptu na mexickou polévku.


Rychlá rajčatová omáčka se špenátem

půlka plechovky rajčat
1 stroužek česneku
hrnek čerstvýho špenátu
sůl a pepř

Do kastrůlku dáme rajčata, rozetřený česnek se solí a nechejte několik minut probublat. Dochuťte pepřem a solí, vypněte a vmíchejte špenát.

Takhle to je jednoduchý, ale je to prostě dobrý, teda pokud vyberete dobrý ty rajčata. Já si kupuju výhradně vcelku, protože se mi zdá, že je větší jistota, že jsou kvalitní, protože buhví co se dá ukrejt v krájenejch. Ale možná je to jenom ňáký moje osobní psycho.


Žampiony na víně s tymiánem

200g žampiónů
olivový olej
půl decky bílého vína
tymián
kmín
sůl a pepř

Na pánvičce si rozehřejte olivový olej, na který vysypte všechny malý žampiónky, nebo napůlený větší a hnedka je pěkně prohoďte, ať se osmahnou ze všech stran. Takhle prohazujte tak minutku a pak zastříkněte vínem a přidejte tymián, trošku mletého kmínu, sůl a pepř a zase promíchněte. Vždycky, když se tekutina téměř vypaří, přidejte trošku vody a zase prohoďte. Žampiony by měly bejt hotový do 10 minut, neměli by ste je rozdusit uplně na měkkejše.



Jako možná se to zdá jako moc vaření, ale omáčka je rychlá jak prd, batáty bych si upekla aspoň dva, protože ty se hoděj kamkoliv, vždycky z nich můžete připravit pyréčko, přidat ho do zeleninový polívky, nebo ho dát do salátu a tak vůbec. To samý fazole, těch prostě udělám víc a pak je postupně klíďo tejden ujídám, obzvlášť tyhle černý, který jsou snad mý nejoblíbenější. V kombinaci s avokádem jsou nepřekonatelný a máte-li koriandr, tak to je trio k nezaplacení. Žampiónů si taky můžete připravit víc a pak je zužitkovat k těstovinám, nebo rýži, nebo je přihodit do salátu atd.

Všechno jsou to jednoduchý postupy, jak si připravit základní suroviny, který sou děsně zdravý a ještě vám budou moc chutnat.

zabalit s sebou




Žádné komentáře:

Okomentovat