Fazolová polévka
Jednou jsem se naučila podle postupu od
Jamieho Olivera uvařit perfektní fazole a tak mi chutnali, že jsem si vymyslela
tímto receptem inspirovanou polévku pro chladnější večery a těch nás teď pár čeká.
Potřebujeme:
250 g fazolí (malé bílé nebo borlotti)
Jedna větší brambora
Dvě cibule
Jedno rajče
5 stroužků česneku
Stonek řapíkatého celeru
Litr vývaru
Olivový olej
Tymián, rozmarýn, petrželka
Sůl, pepř
Suché fazole si dáme na noc do studené
vody, aby se nasákly a byli zase jako čerstvě utržené.
Den poté.
Fazole dáme do hrnce a zalijeme vodou,
pomalu je přivedeme k varu a přidáme k nim celou oloupanou bramboru,
celou cibuli, rajče, neoloupané stroužky česneku (jeden stroužek si necháme na
později), jeden stonek řapíkatého celeru, tymián, rozmarýn a pepř. Vaříme půl
hodiny až hodinu dle druhu fazolí. Když jsou fazole tak akorát na skus, vyjmeme
bylinky, cibuli a celer a vyhodíme, tyto přísady svou práci odvedly. Do misky
vyndáme rajče, bramboru a česneky, vše zbavíme slupek a rozmačkáme na kašičku,
ke které přidáme asi dvě deci vody od fazolí a zakápneme olivovým olejem. Tahle
zatím nepříliš vzhledná směs pomůže spojit naše fazolky, které tak získají chuť
a později se nám přírodní cestou zahustí polévka. Přecedíme fazole a smícháme
je s rozmačkanou směsí, kterou jsme si vytvořili, následně osolíme dle
chuti a už můžeme vychutnat skvělou chuť fazolí. Takhle nějak by to Jamie
nechal, ale to neměl chuť na polévku a na tu my se hned vrhneme.
Nakrájíme si cibulku na drobno a necháme jí
zezlátnout a pořádně změknout v hrnci s nejlépe olivovým olejem. Pak
vmícháme fazole a zalijeme vývarem. Povaříme 10 minut, aby se chuti propojili,
ochutnáme, dochutíme, zasypeme horou čerstvé plocholisté petrželky a můžeme
podávat.
Vsadim se, že takhle dobrou fazolačku jste ještě nejedli.
Chřestový krém
Potřebujeme:
500 g bílého chřestu
litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
100 ml šlehačky
Petrželka nebo pažitka
máslo
Sůl, pepř
Bílý chřest se musí oloupat, aby nám v zubech
nezůstávala vlákna. Stonky pak nakrájíme na menší válečky a schováme si
hlavičky, které se jen lehce povaří a vloží až do hotové polévky. Do hrnce
vložíme na máslo stonky, které se tak lépe rozvoní a pustí více chuti, zalijeme
vývarem a vaříme asi čtvrt hodinky. Když je chřest uvařený, polévku
rozmixujeme, zjemníme šlehačkou, dochutíme solí a pepřem, vložíme povařené
hlavičky, které jsme si schovali, ochutnáme, jestli je to akorát a pokud ano,
servíruje a na talíři posypeme sekanou bylinkou.
A pro nedietáře je nezbytností opražit si pár krutonků z bílého pečiva, pak už je to fakt lahoda.
A pro nedietáře je nezbytností opražit si pár krutonků z bílého pečiva, pak už je to fakt lahoda.
Navštivte i moje stránky na facebooku.
Žádné komentáře:
Okomentovat