Prohledat tento blog

pondělí 14. května 2012

Dvě vynikající polévky pro chladné květnové večery


Fazolová polévka


     Jednou jsem se naučila podle postupu od Jamieho Olivera uvařit perfektní fazole a tak mi chutnali, že jsem si vymyslela tímto receptem inspirovanou polévku pro chladnější večery a těch nás teď pár čeká.
Potřebujeme:
250 g fazolí (malé bílé nebo borlotti)
Jedna větší brambora
Dvě cibule
Jedno rajče
5 stroužků česneku
Stonek řapíkatého celeru
Litr vývaru
Olivový olej
Tymián, rozmarýn, petrželka
Sůl, pepř

     Suché fazole si dáme na noc do studené vody, aby se nasákly a byli zase jako čerstvě utržené.
     Den poté.
     Fazole dáme do hrnce a zalijeme vodou, pomalu je přivedeme k varu a přidáme k nim celou oloupanou bramboru, celou cibuli, rajče, neoloupané stroužky česneku (jeden stroužek si necháme na později), jeden stonek řapíkatého celeru, tymián, rozmarýn a pepř. Vaříme půl hodiny až hodinu dle druhu fazolí. Když jsou fazole tak akorát na skus, vyjmeme bylinky, cibuli a celer a vyhodíme, tyto přísady svou práci odvedly. Do misky vyndáme rajče, bramboru a česneky, vše zbavíme slupek a rozmačkáme na kašičku, ke které přidáme asi dvě deci vody od fazolí a zakápneme olivovým olejem. Tahle zatím nepříliš vzhledná směs pomůže spojit naše fazolky, které tak získají chuť a později se nám přírodní cestou zahustí polévka. Přecedíme fazole a smícháme je s rozmačkanou směsí, kterou jsme si vytvořili, následně osolíme dle chuti a už můžeme vychutnat skvělou chuť fazolí. Takhle nějak by to Jamie nechal, ale to neměl chuť na polévku a na tu my se hned vrhneme.
     Nakrájíme si cibulku na drobno a necháme jí zezlátnout a pořádně změknout v hrnci s nejlépe olivovým olejem. Pak vmícháme fazole a zalijeme vývarem. Povaříme 10 minut, aby se chuti propojili, ochutnáme, dochutíme, zasypeme horou čerstvé plocholisté petrželky a můžeme podávat. 
     Vsadim se, že takhle dobrou fazolačku jste ještě nejedli.


Chřestový krém


     Na odlehčení jedna polévka ze sezónních surovin.

Potřebujeme:
500 g bílého chřestu
litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
100 ml šlehačky
Petrželka nebo pažitka
máslo
Sůl, pepř

     Bílý chřest se musí oloupat, aby nám v zubech nezůstávala vlákna. Stonky pak nakrájíme na menší válečky a schováme si hlavičky, které se jen lehce povaří a vloží až do hotové polévky. Do hrnce vložíme na máslo stonky, které se tak lépe rozvoní a pustí více chuti, zalijeme vývarem a vaříme asi čtvrt hodinky. Když je chřest uvařený, polévku rozmixujeme, zjemníme šlehačkou, dochutíme solí a pepřem, vložíme povařené hlavičky, které jsme si schovali, ochutnáme, jestli je to akorát a pokud ano, servíruje a na talíři posypeme sekanou bylinkou.
     A pro nedietáře je nezbytností opražit si pár krutonků z bílého pečiva, pak už je to fakt lahoda.


Navštivte i moje stránky na facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat