Prohledat tento blog

úterý 27. března 2012

Zdravá káva

     Co to je? Zdravá káva je jen jedna. Ať je odkudkoliv, ať je to jakákoliv odrůda. Důležité je, jak se káva umele a následně připraví. Kromě toho by se měla správně skladovat a to v 8 - 25 stupních, v suchu a tmě a neměla by být přímo na zemi. 
     Káva nemá žádné kalorie a když je připravená podle receptury na zdravou kávu, obsahuje až 5x méně kofeinu než káva připravovaná jinou metodou. V pražené kávě je olej, který žlukne a proto musíme vždy bránit oxidaci a každý den čistit příslušenství, které ke kávě máme. 

Mletí. Aby byl odpor při mletí správný, musíme mlít a připravovat kávu tak, abychom pak mohli dodržet následující recepturu:

ZDRAVÁ KÁVA:
Na jeden šálek potřebujeme 7g namleté kávy. Kávu lisujeme rovnoměrně vahou 20 kg pod úhlem 90 stupňů a za 20 až 30 vteřin nám pod tlakem 9 barů vyteče 20 až 30ml zdravé kávy o teplotě 90 stupňů. Pokud je káva namletá příliš hrubě, poteče vyšší rychlostí, pokud je namletá příliš jemně, poteče nižší rychlostí. Takto nám vznikne stoprocentní emulze zdravé kávy, na ní by měla být krásná tygrovaná pěna, která má světlejší a tmavší proužky a na kávě dlouho vydrží. 


Přidat popisek
     Zdravou kávu člověk stráví za 10 až 15 minut, zatímco kávu připravenou jiným způsobem tráví zpravidla hodinku. Pokud káva vytéká přes páku déle, v nápoji budou kromě dobré chuti také třísloviny a jiné škodlivé látky, které našemu zažívání nedělají dobře a škodí chuti.

     Po mletí je dobré nechat kávu odpočinout, protože je elektrostatická. 

     Tohle a mnoho dalších informací o kávě jsem se dozvěděla na kurzu Od keře až k espressu ve Škole kávy u pana Roberta Trevisana, který je supr-kávový nadšenec a kromě toho, že vše naučí teoreticky i prakticky, je s nim jako se správným Italem sranda. Nakonec vám předá certifikát pro baristy a člověk může začít vyhledávat i připravovat kávu, která je dobrá i zdravý prospěšná a nebát se, že po pár šálcích zkolabuje, protože takové kávy můžeme vypít i 20 šálků za den.


Navštivte i moje stránky na facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat