Čauky mňauky,
dneska skončily pochmurný zaplavený dny a vylezlo slunce, tak můžu konečně přijít s pochmurnym tématem. Chci se dneska věnovat rybám a chovu ryb a to hlavně lososovi, páč ten je strašně oblíbenej, hodně lidí ho dlabe a často vědi uplný prd o tom, odkud pochází, jak se chová a co jsou taková nechutná úskalí jeho chovu. Tak tady to je.
Nejdřív fakt, který všichni známe:
ryby jsou zdravý, obsahujou omega 3 mastný kyseliny, vitamín D a jsou kvalitním zdrojem bílkovin.
No chudáci ryby. Tak se staly strašně oblíbený a jedna z nejoblíbenějších ryb je losos. Taky ho mám ráda, ačkoliv ho z mnoha důvodů příliš nevyhledávám. Jenže problém je, že jsou lidi, který ani jinou rybu jíst nechtěj. Růžový tučný masíčko si oblíbili v sushi, v poke bowl, jako stejčík a taky pečenýho s bramborama. Mě to taky děsně chutná, dokládám na sbírce fotografií za poslední roky, jak jsem si tuhle rybu připravovala, nechci bejt pokrytec. Ale. U ryb je fakt velký ALE.
Když je tak velká poptávka, je nutný rybu někde vzít. Buď je losos divoký nebo chovaný. Když bychom chtěli chytit dostatek lososů v přírodě, vylovili by sme je zanedlouho všechny a ohrozili by sme celou populaci divokých lososů nadměrným rybolovem. Tak jsme vymysleli, že je budeme chovat. Geneticky je losos naprogramovaný na rychlou plavbu přes oceán, ale my se toho nebojíme a uvězníme ho do nádrží, kádí a mořských sítí, kde plave v kruhu s tunou svých kamarádů.
Když lososa chováme na farmách v tom obrovském množství, aby se poptávka nasytila, vznikají tam určitě neduhy jako v každém velkochovu. Lososi trpí různými poraněními z nedostatku prostoru, trpí mnoha nemocemi a parazity, jako např. mořskou vší, která je dokáže okousat až na kost, zvyšuje se agresivita jedinců a vyskytuje se tam i kanibalismus. Velmi častou chorobou je např. šedý zákal nebo deformace páteře. U všech těchto neduhů ty rybičky trpí a naskýtá se tedy etická otázka, jestli je v pořádku takhle ryby chovat. Lososy nacpeme antibiotikama a pesticidama proti chorobám a škůdcům, do toho je chováme ve znečištěné vodě, kde plavou ve svých výkalech, nakrmíme je granulovaným krmivem vyvinutým pro rychlý růst ryb, které je obarveno tak, aby se dosáhlo různé růžovosti masa. A v rybě se to vše ukládá i s těžkými kovy, které konzumuje z vody a potravy.
Je teda losos zdravej? Ano, ten chovanej je tučnější, takže má i víc těch slavnejch omega 3. Ale jsou tam vykřičníky a je dobré o nich vědět. Pro mě je tam zásadní hlavně ta etická otázka, protože velkochovy prostě nikdy nebudou ok pro žádný zvíře.
Tomu, koho tohle téma zajímá, moc o něm neví a rád by se drobně vzdělal, můžu doporučit dokument Seaspiracy - Pravá tvář udržitelného rybolovu.
Komerční rybolov je největší hrozba pro mořský život. Velkotěžba ryb za sebou nechává jen mrtvá moře. V některých částech světa se rybolov naprosto vymkl kontrole. Velkou měrou se podílí na globálním oteplováním, způsobuje hlavní znečištění oceánů. Průmyslový rybolov nemůže být udržitelný a jsme ve fázi vykořisťování oceánů ve velkém. Jak na ploše obřích oceánů uhlídat udržitelnost průmyslového rybolovu? Je to vůbec možné? Jak zachovat poctivost rybářů a politiků, když chce skoro každý co nejvíce bohatství při co nejmenším úsilí?
V dokumentu se mimo jiné dozvíte o tom, kolik se při průmyslovém rybolovu chytí vedlejších úlovků jako jsou delfíni, tuleni, mořští ptáci, atd. Uvidíte i lov žraloků jen kvůli ploutvím. Dozvíte se, že největší plastové znečištění oceánů nejsou naše igelitky a plastová brčka, ale staré rybářské sítě, kterých je v tom odpadu zhruba polovina. Zajímavá a šokující je i část o lidech v industrializovaném rybolovu, o otroctví a mafiánských praktikách, protože na moři se může stát cokoliv a nikdo to neviděl. Hnusnou částí je krvelačné vraždění velryb na Faerských ostrovech, kde umírá obrovské množství těhle inteligentních a citlivých živočichů, aby se uspokojila poptávka. My jako lidi vyzníváme klasicky jako banda naprosto neempatickejch ignorantů, který si myslej, že nejsou součástí přírody kolem nás. Ačkoliv ryba neřve, cítí bolest a je to sociální živočich, který trpí naší nenasytností. Měli bychom mít větší respekt a úctu ke všem tvorům, ať už jsou to zvířata, nebo lidi a měli bychom se trošku snažit ochránit, co tu ještě zbývá.
Začít může každý u sebe.
Svojí ekologickou stopu můžeme snížit tím, že omezíme konzumaci živočichů. Rozhodujeme každým nákupem, každou volbou, každou konzumací jídla, výrobků nebo služeb.
No a když už se pro lososa rozhodnu, tak to je vždycky mňamka. Nejradši mám jakýkoliv druhy pokéček, sushi, ale i jen tak grilovanýho nebo pečenýho lososa, chutná mi k němu rýže, brambory, batáty i saláty. Prostě na lososovi je super, že krom toho, že je zdravej, tak je taky děsně dobrej. Jenže za to chudák děsně trpí. Tak dejte šanci i jinejm rybám, hlavně těm menším a ideálně nějakejm lokálním s jasnym původem.
Žádné komentáře:
Okomentovat