Zelenina s chutí klasického tom kha kai
Polévku tom kha kai miluju, kdykoliv si jí můžu dát, tak to udělám, ale naučila jsem se jí dělat i doma. Protože jsem ale měla větší hlad než jen na polévku, zkusila jsem stejný postup na hlavní chod připravovaný bez masa a vyšlo to na jedničku. Kdo si libuje v thajských chutích, kokosovém mléku a čerstvém koriandru, musí tohle vyzkoušet :-)
500g žampionů
1 velký pórek
1 cibule
4 stroužky česneku
1 – 2 mrkve
1 konzerva bambusu
zázvor
200ml kokosového mléka
čerstvý koriandr
rybí omáčka
citrusová šťáva
chilli paprička
koření: 2 lžičky od těchto: koriandr, kurkuma, paprika
pepř, sůl
olej
na ozdobu granátové jablko
Do velké pánve (využijte svůj wok) dejte na trochu oleje
cibuli (půlproužky), pórek (kolečka), mrkev (tenká půlkolečka či nudličky), česnek
na drobno, zázvor buď nastrouhaný, nebo nasekaný na co nejdrobnější kousíčky a kolečka chilli papričky.
Směs prohoďte na pánvi s kořením a vlijte pár lžiček rybí omáčky a podlijte
troškou vody, směs nechte dusit, než bude zelenina na skus. Poté do směsi
přidejte kokosové mléko, promíchejte a chvilku povařte. Vše se zakápne trochou
limetové nebo citronové šťávy.
Takto připravenou zeleninu posypte spoustou čerstvého
koriandru a trochou zrnek granátového jablka na ozdobu. Podávejte nejlépe s
jasmínovou rýží nebo plochými rýžovými nudlemi.
Italská rybí polévka
Italských rybích polévek existuje mnoho, ráda bych připravila nějakou z mnoha druhů ryb a mořských plodů, ale můžeme si
zkusit i nějakou obyčejnější (levnější), ale o nic méně dobrou. Klasickou a jednoduchou,
kterou jsem okoukla od babičky, která dlouho žila a vařila v Itálii, si
můžete samozřejmě přikrášlit použitím jiných druhů ryb, ale taky můžete klidně vynechat oliheň v rámci ještě většího zachování rozpočtu. Oliheň je
v polévce vynikající, ale hlavní chuť podle mě nesou rajčata a
ančovičky v kombinaci s česnekem a zelenou petrželkou. Tak si ji
zkuste tak jak uznáte za vhodný, přikousněte bílý chléb a hlavně si šmákněte J
1 cibule
6 stroužků česneku
1 – 2 mrkve
půl většího celeru
1 petržel
2 nohy řapíkatého celeru
konzervovaná rajčata
400 ml vývaru
několik ančovičkových či sardelkových filetek
300g filete
300g olihní
koření: sůl, pepř, koriandr, hřebíček rozemletý
čerstvá plocholistá petržel
Do hrnce dejte na olej cibulku na drobno, nechte
zesklovatět, přidejte česnek, na drobno pokrájenou kořenovou zeleninu a
řapíkatý celer, prohoďte a přidejte koření. Zamíchejte a přidejte sardinky nebo
ančovičky z konzervy. Zalijte rajčaty a vývarem, nechte vařit, dokud není
zelenina na skus. Poté přidejte oliheň pokrájenou na úzká kolečka a následně
rybí filé pokrájené na větší kostky. Oliheň se vaří asi 15 minut a ryba asi 5
minut, proto rybu přidávejte přibližně po 10 minutách vaření olihně. Polévku
ochutnejte, přidejte sůl a pepř je-li třeba. Nakonec dejte do polévky spoustu
čerstvé petržele.
Takto připravená polévka potřebuje jen čerstvé bílé pečivo,
bílé víno a hladového strávníka.
Navštivte i moje stránky na facebooku.
Žádné komentáře:
Okomentovat