Vyrazila jsem si na podzim na 5 dní do Paříže, rozpočet jsem neměla převeliký a přesto jsem ochutnala hodně dobrot, které bohužel u nás nemáme a ty, které máme jsou nepoměrně drahé od toho, jak lacině se dají pořídit právě v Paříži. V restauracích jsem se neohřála a raději jsem ochutnávala tu a tam něco po ulicích, ať už v boulangeriích (pekárnách), v pattiseriích (cukrárnách), v čínských restauracích, které mají o hodně odlišnou nabídku a nebo jsem se živila ze supermarketu Carrefour sýry, šunkami, sušeným hovězím a bílým chlebem. Nejzajímavější ale byla procházka po trhu nedaleko hřbitovu Montparnasse, kde jsem ochutnala klasický quiche lorraine plný creme fraiche, slaniny a sýra.
sýr z mléka ovčího, kozího a kravského |
můj nejoblíbenější typický měkký kozí sýr se zeleno bílou plísní navrchu |
Typický Francouz, kterého není vždy lehké v Pařížipotkat, si ráno zajde pro croissanty, většinou snídá dva a sní je jen tak ke kafíčku. Bagetu si kupuje během celého dne, podle toho, kdy jí hodlá jíst, ale důležité je, aby bageta byla čerstvá. Jak dlouho je ale bageta čerstvá pro našeho ukázkového Francouze? Prý tři hodiny. Tím jsem se řídila a vychutnala jsem si sýry s čerstvým pečivem a bylo to lepší než kdejaká naše omáčka s knedlíkem... No a zajímavé bylo, že když Pařížani nakupovali v supermarketu, hned popadli bagetu a začali ji ještě cestou po obchodě lámat a jíst. To mi připadalo hodně sympatický :-)
Je libo tartaletku, nebo radši koláček? V pekárně na Montmartru byla velmi milá a veselá obsluha. |
Byl by hřích neochutnat alespoň jednu makronku (tohle jsou věhlasné a originální Ladurée) a nebude doufám dlouho trvat, než si makronky připravím sama a samozřejmě se podělím o výsledek. |
Francouzská kuchyně se mě držela i před spaním, když v televizi začal Master chef. Zbývali jen tři kuchaři a připravovali dezert ze syrovátky (nevídané) a kuřecí roládu. |
Nakonec přidám několik fotek z trhu, kde byla široká nabídka ovoce a zeleniny, zejména bych si všímala nádherných rajčat různých tvarů, druhů a barev a artyčoků, které se dali pořídit za 2,5 eura po pěti kusech. V tu chvíli jsem pomalu začínala litovat, že nemám v hotelu aspoň malý vařič a to nebylo všechno. Čerstvé mořské plže a mlže vystavovalo několik prodejců. Někteří prodávali houby, ze kterých jsem poznala hřiby, lišky klasické oranžové, ale i černé, čirůvky a další. Škoda jen, že tam neměli lanýže, ale byl to trh pro běžné lidi, tak by to ani nemělo smysl. Problém ale byl, že turisté tam žádní nebyli a ne každý prodavač byl zvědavý na to mluvit anglicky, nakonec ale zjistí, že s Češkou se dá domluvit i rukama a nohama a pookřeje.
Vyloženě uchvácená jsem byla z prodeje drůbeže. Prodávala se i s hlavou a pařátama, takže člověk krásně viděl, jaké zvíře a v jaké kondici si skutečně kupuje. Žádný zajíc v pytli aneb polské kuře v plastu. Stejně tak se prodávali i králíci, které vám prodavač stáhne, až potom, co si vyberete huňáče, co se vám líbí nejvíc.
Nejdéle jsem se zdržela u pultu s lahůdkami. Člověk aby majonézový salát pohledal! Na výběr bylo několik naložených salátů z různých vnitřností, tlačenka skoro jako česká s tím rozdílem, že se nechlubila množstvím aspiku, ale krásnou mozaikou z masa a zeleniny, dále nabízeli tlačenku z drštek, různé teriny, quiche, sladké koláče a hlavně u zákazníků nejoblíbenější gratinované brambory (klasické se sýrem, s pórkem, s cuketou, s uzeninou apod.), čočku s kousky vepřového, kachního a klobásami, rajčata a zelné listy plněné mletým masem, rýži s mořskými plody a něco jako bramborovou kaši. A takhle jsem to pro vás zdokumentovala:
Mě Paříž vždycky inspiruje, tentokrát snad víc než kdy jindy a už se těšim, až si upěču makronky, králíka nebo nějaký quiche, tak snad i vy se necháte lehce inspirovat fotkami a mým skromným komentářem.
Navštivte i moje stránky na facebooku.
Žádné komentáře:
Okomentovat