Vegetariánský talíř
Středomořská
kuchyně mě jen tak neopouští, spíš se mě drží jak pijavice, takže dneska si
dovoluju poslat mezi lidi recept inspirovaný Řeckem, Španělskem a Itálií a
neméně zahrádkou a sluníčkem.
Recept se skládá
z několika oddílů, protože tak to bude i na talíři, vedle sebe bude
několik druhů salátků, přílohou jsou vařené brambory ve slupce s libečkem
a jako hlavní dlabung budou sloužit výborné cizrnové placičky.
Cizrnové karbanátky s rýžovou moukou a petrželkou (4ks)
200g suché cizrny
1 vejce (není nutné)
Svazek petrželky
Lžička mletého římského kmínu
Půl lžičky uzené papriky
Sůl, pepř
100g rýžové mouky
Olivový olej
Cizrnu si namočte
den předem a uvařte v nesolené vodě do měkka (asi hodinu). Hotovou ji
dejte do mixéru se všemi zbylými ingrediencemi se lžičkou olivového oleje, ale
zatím bez mouky. Rozmixujte, přendejte do mísy a přisypte mouku a dobře
promíchejte. Směs by měla být taková, aby z ní šly tvořit karbanátky, aniž
by vám těsto zůstávalo na rukou, ale nesmí být moc suché a tvrdé. Tudíž
s moukou opatrně, pokud je směs moc tekutá, mouku přidejte, pokud je
příliš suchá, přidejte kapku vody. Jakmile máte těsto akorát, v rukou
vytvarujte kuličky a následně placky ve velikosti menší dlaně.
Placičky dejte
aspoň na půl hoďky odpočinout do lednice a potom osmahněte na olivovém oleji na
nepřilnavé pánvi asi 8 – 10 min na každé straně.
Salát z grilovaného lilku a cukety
1 lilek
2 cukety
Sůl, pepř
Olivový olej
Šťáva z půlky citronu
Omytý lilek a
cukety si nakrájejte na půl centimetrové plátky, dejte na vymazaný plech
olivovým olejem, zvrchu opepřete a dejte píct na 200 stupňů na 10 až 15 minut
na každé straně. Kontrolujte vzhled plátků, nejlepší jsou zlato-hnědé.
V průběhu odebírám hotové plátky a nakonec zapnu gril, abych dosáhla
rovnoměrného opečení.
Mezitím si do
mísy dejte šťávu z půlky citronu, 3 lžíce olivového oleje a jeden
rozetřený česnek s dostatkem soli na všechnu zeleninu.
Hotové ještě
teplé plátky zeleniny promíchejte v míse s dresinkem a můžete je
podávat ještě teplé, nebo vychlazené z lednice.
Fenyklový salát
Bulva fenyklu
Lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
Sůl
Fenykl rozkrojte
na půl a následně krájejte co nejtenčí plátky, ty pak smíchejte se zálivkou ze
zbylých surovin.
Rajčatový salát s mátou
2 nakrájená rajčata na menší kousky
2 lžíce nasekané máty
Sůl, pepř
Olivový olej
Citronová šťáva
Recept zřejmě
netřeba. Smíchej.
Žádné komentáře:
Okomentovat