O patro výš je pěkná cukrárna, která se cenově dá a všechno vypadá moc dobře. Vybrala sem si pistáciovou eclair, která byla skutečně moc chutná a taky sem pistáciovou ještě neměla. Krom toho tam měli makronky, to už je takovej obligátní dezert v "lepších cukrárnách", ale třeba mě zaujaly makový brownies, pro ty se možná někdy stavim. Pak tam bylo spousta různejch dortíků, který pěkně vypadaly, ale jak chutnaj, ví jenom pán bůh.
Pak sem zašla do pekárny, která mě vůbec nenadchla, asi sem zmlsaná farmářskejma trhama. A buď na tomhle nebo v poslednim patře mě zaujala jedna věc, a to avokádový oleje. Já ho nikdy neměla, ani se nechystám, stál kolem 350,-/půl litr, ale mohlo by to bejt chutný, jenom nevim, proč jich tam maj tolik druhů v několika policích, protože vlastně neznám vůbec nikoho, kdo by ho používal. Takže si tam stejný lahvičky prohlídnu nejspíš i za rok. Tak to bude ale asi i u dalších produktů, protože jsou většinou hodně předražený. No jo, musí se zaplatit všechen ten předimenzovanej personál. Takže já sem odešla s artyčokama, eclairkou a sojovou omáčkou, to vše za 160,-, to de :-D
Ale třeba se tam někomu líbí. Někdy se asi podělim o svý oblíbený obchody, mezi který tenhle patřit nebude, ale pro artyčok se ještě stavim.
něco málo odpadu z prvního kusu...naplnim kompost |
Já jsem ale chtěla zkusit něco jinýho, hledala jsem různý recepty a vznikl mi hybrid, kterej se moc poved.
U přípravy artyčoků si nezapomeňte vzít rukavice, nebo si ruce potřít citronovou šťávou, protože plody černaj a špiněj. Stejně tak je důležitý je očištěný vkládat do citronové vody, aby nezčernaly.
Artyčoky na víně
(pro 3 osoby, nebo 2, jak chcete)2 artyčoky
citron
olivový olej
cibule
4 stroužky česneku
tymián
sůl a pepř
bílé víno
1,5 dl vody
petrželka
Artyčoky si očistěte, na netu sou videa, jak to udělat a nebo se podívejte na moje fotky a video, jestli vám pomůžou. Nejdřív se odstraní vnější tvrdé listy. potom se useknou vršky listů (asi 2/3) a od spodku se odřízne stonek a očistí se srdíčko. Nakonec se zevnitř odstaní chlupy, který určitě nejsou dobrý. Hotový dejte do citronový vody.
Do rendlíčku si dejte na oliváč, na něm orestujte cibulku, přidejte pak česnek na drobno, vhoďte tymián, opepřete, hoďte dovnitř pokrájený artyčoky, zastříkněte bílým vínem, nechte ho vyvařit a zalijte artyčoky vodou, aby byly téměř ponořené. Osolte a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebudou měkké.
Při podávání posypte petrželkou (já měla jen kudrnku, lepší je hladkolistá), zakápněte olivovým olejem a jezte buď s pečivem, nebo je použijte třeba jako přílohu.
Moc sem si pochutnala, tak si je taky zkuste, ať máte taky radost ze života.
Žádné komentáře:
Okomentovat