Prohledat tento blog

úterý 10. července 2012

Panna cotta s rybízovo borůvkovým přelivem

     V překladu znamená vařená smetana a je to přesně takhle jednoduché. Tenhle oblíbený dezert pochází z italské oblasti Piemonte s hlavním městem Turínem. Existuje tisíce různých variací s ovocem, čokoládou, karamelem aj. Já jsem zvolila uplně nejzákladnější recept, abych si mohla panna cottu vychutnat jako Italka. Navíc jsem jí zkoušela poprvé a to začínám vždycky nejradši základním receptem, abych si mohla později vymýšlet variace sama. Ale nejsem žádný troškař, a jelikož je právě sezóna rybízu, tak jsem si ho na zahradě otrhala a společně s borůvkami z něj vytvořila skvělou omáčku, která se dala použít vychlazená i horká podle chuti a nálady.

Vanilková panna cotta (4 porce)

500ml smetany ke šlehání (nebude to dietní…)
2 lžičky jemně mleté želatiny od Dr.Oetkera
40g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového extraktu (ne esence)
Olej na vymazání formiček

     Nejdříve si namočíme želatinu ve 2 lžících studené vody, aby se pěkně nabobtnala. Smetanu s cukrem a semínky z vanilkového lusku (či extraktem) dáme do rendlíku a zahříváme pomalu k varu. Mezitím si vymažeme formičky (poslouží hrneček, sklenka, mistička apod.). Při tomto množství počítejte, že 4 porce jsou asi po 125ml. Když se smetana začne vařit, přidejte želatinu a vařte dokud se nerozpustí. Poté vylijte smetanu do připravených formiček.
     A to je všechno! ...až na to, že jste se dostali do nejtěžší fáze, teď se musí panna cotta nechat minimálně 4 hodinu ztuhnout v ledničce. Neujídat, vydržet!

Panna cottu jsem podávala s ovocnou omáčkou:

     Do rendlíku dejte asi 50g rybízu, nechte na mírném ohni rozvařit a přidejte asi 1 lžíci cukru (mám radši kyselejší), ale ochutnejte a dolaďte podle své chuti. Směs míchejte, a když vypadá jako džem, přidejte dalších 50g rybízu a 50g borůvek, které nechte jen projít varem a můžete buď ihned použít, nebo si dát do sklenic ještě horké, otočit je dnem vzhůru na pár minut a pak je skladovat v suchu a chladu, kde vydrží i měsíce. Takhle připravená omáčka se dá použít i horká s vanilkovou zmrzlinou, nebo vychlazená s jogurtem. Kdo by se s ní už nudil, může si z ní připravit mléčný koktejl, má opravdu mnohostranné využití a pokaždé potěší :-) 
     
     Omáčku jsem přelila přes panna cottu, kterou jsem ani nevyklopila z pohárků, protože se mi líbí i v nich, a nechtěla jsem se s tím mučit. Ale dobrý tip na vyklápění panna cotty z forem je ponořit formičku na několik (desítek) sekund do horké vody skoro po okraj tak, aby se do ní nenalila voda. Pak by měla jít jednodušeji vyklopit, pokud ne, tak jí snězte s formiček, stejně si moc pochutnáte.

    Kdo by si chtěl vyzkoušet odlehčenější variantu, přidá místo půlky smetany jogurt, který se vmíchá až do smetany, ve které již máme rozpuštěnou želatinu. 

     Takže si ji užijte a Buon appetito!


Navštivte i moje stránky na facebooku.




Žádné komentáře:

Okomentovat