V překladu znamená vařená smetana a je to přesně takhle
jednoduché. Tenhle oblíbený dezert pochází z italské oblasti Piemonte s hlavním
městem Turínem. Existuje tisíce různých variací s ovocem, čokoládou,
karamelem aj. Já jsem zvolila uplně nejzákladnější recept, abych si mohla panna
cottu vychutnat jako Italka. Navíc jsem jí zkoušela poprvé a to začínám vždycky
nejradši základním receptem, abych si mohla později vymýšlet variace sama. Ale
nejsem žádný troškař, a jelikož je právě sezóna rybízu, tak jsem si ho na
zahradě otrhala a společně s borůvkami z něj vytvořila skvělou omáčku,
která se dala použít vychlazená i horká podle chuti a nálady.
500ml smetany ke šlehání (nebude to dietní…)
2 lžičky jemně mleté želatiny od Dr.Oetkera
40g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového extraktu (ne
esence)
Olej na vymazání formiček
Nejdříve si namočíme želatinu ve 2 lžících studené vody, aby
se pěkně nabobtnala. Smetanu s cukrem a semínky z vanilkového lusku
(či extraktem) dáme do rendlíku a zahříváme pomalu k varu. Mezitím si
vymažeme formičky (poslouží hrneček, sklenka, mistička apod.). Při tomto
množství počítejte, že 4 porce jsou asi po 125ml. Když se smetana začne vařit,
přidejte želatinu a vařte dokud se nerozpustí. Poté vylijte smetanu do
připravených formiček.
A to je všechno! ...až na to, že jste se dostali do nejtěžší fáze,
teď se musí panna cotta nechat minimálně 4 hodinu ztuhnout v ledničce.
Neujídat, vydržet!
Panna cottu jsem podávala s ovocnou omáčkou:
Do rendlíku dejte asi 50g rybízu, nechte na mírném ohni
rozvařit a přidejte asi 1 lžíci cukru (mám radši kyselejší), ale ochutnejte a
dolaďte podle své chuti. Směs míchejte, a když vypadá jako džem, přidejte
dalších 50g rybízu a 50g borůvek, které nechte jen projít varem a můžete buď
ihned použít, nebo si dát do sklenic ještě horké, otočit je dnem vzhůru na pár
minut a pak je skladovat v suchu a chladu, kde vydrží i měsíce. Takhle připravená omáčka se dá použít i horká s vanilkovou zmrzlinou, nebo vychlazená s jogurtem. Kdo by se s ní už nudil, může si z ní připravit mléčný koktejl, má opravdu mnohostranné využití a pokaždé potěší :-)
Omáčku jsem přelila přes panna cottu, kterou jsem ani
nevyklopila z pohárků, protože se mi líbí i v nich, a nechtěla jsem se s tím mučit.
Ale dobrý tip na vyklápění panna cotty z forem je ponořit formičku na
několik (desítek) sekund do horké vody skoro po okraj tak, aby se do ní
nenalila voda. Pak by měla jít jednodušeji vyklopit, pokud ne, tak jí snězte s formiček,
stejně si moc pochutnáte.
Kdo by si chtěl vyzkoušet odlehčenější variantu, přidá místo půlky smetany jogurt, který se vmíchá až do smetany, ve které již máme rozpuštěnou želatinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat