Protože počasí nám přeje, globální oteplování funguje,
začínáme pomalu vytahovat grily a opejkat co se dá. Jak marinovat flákotu, na
to má každý 305 odpovědí, každý má rád něco jiného, někdo radši vepřové, jiný
radši rybičku.
Já bych chtěla přidat spíš pár malých typů, co dát na stůl, když
grilujeme a nechceme se k masu nebo rybě cpát pouze chlebem a hořčicí.
Tady jsou první tři přílohy z prodlouženého víkendu. Nebude dlouho trvat a přibudou další.
Ředkvičkové tzatziki
Okurkové tzatziki si už mnozí z nás oblíbili, ale
zkuste ten samý recept s ředkvičkami místo okurky …ráj na zemi.
Potřebujeme jen ředkvičky,
které nastrouháme nahrubo, nasolíme a vymačkáme z nich vodu stejně jako z okurek, aby pak tzatziki nebyly plné vody. Smícháme je s jogurtem ve stejném poměru. Důležité je použít buď kvalitní
řecký jogurt, který není tak vodový jako některé jogurty jiné výroby, ale je
smetanový a neteče. Dá se nahradit smícháním tučnějšího kvalitního jogurtu s kysanou
smetanou. Vmícháme jeden jemně strouhaný nebo utřený stroužek česneku, osolíme,
opepříme, přidáme lžíci citronové šťávy (někdo preferuje vinný ocet) a lžíci
olivového oleje, podle vkusu dokořeníme, tzn., že já jsem např. přidala ještě
trochu cukru, aby chuť byla vyváženější. Často se přidává kopr nebo máta, popř.
petrželka na jemno, ale to záleží na každém, já nepřidala nic, jen jsem
nazdobila misku a tradá na stůl. Muselo-li by to být, zvolila bych
nejklasičtější kopr.
Salát z pečených paprik
Naprosto úžasný balkánský salát je vhodný i pro lidi, kteří
z různých důvodů nemohou konzumovat paprikové slupky, protože recept
začíná tak, že papriky (dnes kápie, ale osvědčili se i uplně všechny ostatní,
co jsem kdy použila), dáme do trouby na nejvyšší stupeň a postupně je obracíme,
dokud není jejich slupka pečená ze všech stran. Pokud máte už rozpálený gril, dá se ten samý postup použít na grilu a nebo i nad ohněm. Papriky poté vyndáme a vložíme
do igelitového sáčku, aby se zapařili. Po
chvíli není složité zbavit papriky slupek a jádřinců. Potom je nakrájíme na
proužky a začneme ještě zatepla ochucovat. K deseti kápiím přidávám 3 jemně nakrájené
stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci vinného octa. Potom je jako
u tzatziki možné přidat kopr. Já jsem ale papriky podávala s dobrým balkánským sýrem
navrch posypané čerstvou mátou, aby byl salát co nejosvěžujícnější a komplexní.
Doporučuju zkusit.
Hummus
Hummus je středomořská a arabská dobrota, která se velmi lehce připraví a velmi rychle sní. Je to pokrm z půl kila zcezené cizrny, pěti stroužků česneku, sezamové pasty, kterou jsem vynechala, protože jsem vařila zpaměti a tuto komponentu jsem opomněla, ale i přesto byl výsledek báječný. Všechno dáme do mixéru, osolíme, postupně vmixujeme 4 lžíce oleje a šťávu z citronu. Někdo vmíchává mletou papriku nebo petrželku, tak já jsem tím humus ozdobila navrchu a musím se pochválit, bylo to skvělý.
Kdo zkusí neprohloupí, je to minimální snaha, která stačí k výrobě
těchto doplňkům ke grilování, ale uvidíte, že s nimi budete mít určitě
úspěch jako já J
Navštivte i moje stránky na facebooku.
Žádné komentáře:
Okomentovat