Táta mi říká, že v holešovické tržnici směrem k Alze
viděl u jednoho bistra frontu lidí a u stolků jedli všichni „tu velkou polívku“
a voněla skvěle. „To je to, na co chodíš na ten Jiřák?“
http://life.ihned.cz/c1-55207290-trikrat-prazsky-vietnam#fotogalerie-gf225185-2-1603990 |
Není překvapením, že zmíněná polévka, byla opravdu vietnamská
pho. O vietnamském bistru u čísla 8 v holešovické tržnici jsem našla dobré
reference i u pana Cuketky a tak jsem se tam nadšeně vydala, abych ochutnala.
Bistro je v pravé části od hlavního vchodu, na konci uličky, která vede
vpravo od Normy. V celé uličce jsem cítila vůni vietnamského občerstvení a
dovedla mě ke stánku, před kterým byla fronta, jak táta říkal, a taky pár stolů
s lavicemi, kde už seděli zákazníci bistra, kteří seděli u plných voňavých mís a talířů.
Na stánku je vývěska s obrázky klasické "číny", kterou už všichni známe, takže jí vynechám a zaměřím se na nenápadnější, ale o to lákavější vietnamské názvy jídel hned vedle výdejního okénka, kde kromě pho vidím i vepřové bun cha a další jídla, na která zajdu příště.
Z pěti druhů pho jsem si objednala pho bo z hovězí
kýty naložené v zázvoru. Čekala jsem asi minutku, než jsem ve velké
porcelánové míse viděla moje pho. Pán u okýnka se mě zeptal, jestli tam chci „všechno“,
tak jsem řekla, že ano. Myslel tím nakládaný zázvor, bambusové klíčky a citron,
čili omáčku jsem si přidala sama podle vlastní chuti. Polévka krásně voněla,
tak jsem se do ní i za cenu opaření hned pustila a opravdu byla skvělá. Byla
taková víc „vietnamštější“, což ne každému, jako např. mému společníkovi,
nechutnalo tolik jako jemnější pho z Jiřího z Poděbrad. Nejspíš to
ale bylo tím nakládaným zázvorem, který je chutí velmi specifický a ne každý ho
má zná a má rád, i když si myslím, že to je o zvyku.
Pho Bo |
Polévka je jemně nakyslá, sladká i slaná a
voňavá a je v ní
spousta rýžových nudlí a hovězího masa, které je krájené trochu jinak, než jak
jsem si zvykla v Tuan a Lan na Jiřího z Poděbrad nebo ve vietnamské
restauraci u Národní třídy. Navrchu plave voňavý koriandr a jarní cibulka.
Kdybych měla vybrat moje oblíbené jídlo pro toto jaro, pho
bo by vyhrálo na celé čáře, nějak se jí nemůžu nabažit.
Vyzkoušejte si vietnamskou kuchyni v bistru Tuan a Lan na
Náměstí Jiřího z Poděbrad, v anonymním stánku u čísla 8 v holešovické tržnici, v restauraci
Red Hot Chilli v Karlíně, v tržnici Sapa v různých bistrech, kam se
snad brzy vydáme a nebo v restauraci Song Lam v Ostrovní ulici.
Podělte se taky se svými chuťovými zážitky z vietnamské kuchyně a máte-li někdo tip na další vietnamské bistro nebo restauraci, sem s nim! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat